Vallningens mörka baksida

vallningens-morka-baksida

Läser, blir ledsen och upprörd.

Mest upprörd över att människor är så flata. Om hundar får spö så de skriker och får stressas till döds – varför inte bara polisanmäla ansvarig vederbörande och tipsa pressen om anmälan (som är offentlig). Vi har lagar mot djurplågeri! Det är tur att jag inte vet vem ”Lena och Sofia” är. Jag skulle vilja polisanmäla dem för medhjälp till djurplågeri eftersom de tydligen stillatigande bidragit till att detta brott fortgår. OJ, vad arg jag blir!

Jag blir ledsen då Lena och Sofia genom sin brist på agerande godkänner att avarterna kan fortsätta sin hantering.

Det finns knappast någon, varken inom eller utom vallningsvärlden, som ställer upp på de metoder för hundträning som beskrivs i texten. Inte heller en djurhantering som leder till att  får stressas till döds. Ändå är det inte otroligt att något sådant skulle kunna ha hänt. Tyvärr.

Jag tycker verkligen illa om svepande generella anklagelser mot en större grupp. Redan när anklagelsen uttalas så vet även de som skriver att alla som ingår i den grupp som anklagas inte är skyldiga. Antagligen kommer de som inte avses att ta åt sig och kanske inte våga ha kurs alls, medan de som faktiskt borde ta åt sig redan har härdat sina argument. Dessutom är det knappast de som läser artikeln.

Både Brukshundsklubben och Vallhundsklubben har funnits länge och uppkommit i en tid då alldeles för många trodde att det enda sättet att få en hund att lyda var med hjälp av våld. Tyvärr sitter traditionerna djupt och det finns fortfarande avarter i båda föreningarna. Båda föreningarna arbetar dock för en annan syn på tingens ordning idag.

Om artikeln hade varit schysst så hade den handlat om hur den/de av Lena och Sofia anmälda, namngivna instruktörerna och/eller fårägarna var föremål för utredning, eller redan dömda (Den kunde baseras på offentliga handlingar enligt offentlighetsprincipen). De anklagade skulle också haft möjlighet att yttra sig, förstås.

Lite civilkurage från pressen, tack!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s