Jo tränar slalom och kontaktfält

Äntligen, äntligen, äntligen. Under förra veckan kom hindren ut. I torsdags fick Jo ett alldeles eget slalom med bågar. Och i lördags medan snön smälte hjälpte husse till att  ta fram bord och min gamla gunga som tjänstgör som balansbomsnerfart. Nu har Jo ett eget litet nöjesfält i hörnet av banan 🙂

Slalomträning:

Jag använder bågarna för att det ska bli tydligt för hunden när det är inne i slalom och när den råkar kliva ut. Därför sätter jag bågarna på 10-15 cm höjd. Lätt att kliva över.

Torsdag 19/4: Introduktion av slalom. Jo ska lära sig att det är alla tiders mojjigt att gå mellan pinnar. Hon går genom slalom, jag går alldeles bredvid. Jag har godis i ena handen så att jag kan plocka och ge med den andra. Hon får godis så fort som jag kan ge henne, 3-4 godisar per port. (mycket små bitar). På det viset blir det väldigt tydligt att godiset slutar komma när hon råkar kliva över en båge. Jag går fram och tillbaka på båda sidor. Två gånger på varje sida och håll, totalt 8 repetitioner.

Lördag 21/4 Första två repetitionerna lika som torsdag. Hon knatade snällt mellan pinnarna. Då började jag mata långsammare så att hon fick ungefär 2 godisar per port. Jag rörde mig hela tiden framåt så nu var hon tvungen att ta något steg här och där på egen hand. Hon började också bli varse att man måste välja rätt sida om pinnen för att kunna stanna i godiskorridoren 🙂 Totalt körde vi ca 10 repetitioner och de två sista var vi nere på en godis per port.

Söndag 22/4 Vi  började med en godis per port. Jag fortsatte att mata allt långsammare. Samtidigt visa Jo att hon gillar idén. Hon drar sig mot slalom hela tiden 🙂 Vi körde 2 pass med liten paus. Sista repetitionerna så gick hon hela med godis eller leksak efter avslutat slalom.

Onsdag 25/4 Jag började med att gå bredvid och kasta leksaken i slutet av slalom. För att undvika att hon klänger på mig lade jag ut leksak i slutet så att hon bara kan fortsätta till den. Här är film på dagens sista övning.

Hon är klok, lilla flickan 🙂

Kontaktfält

Under vintern har jag nosduttat henne på allt möjligt, mest snusdosor. Att dutta med nosen verkar vara väldigt naturligt för henne, hon har gjort det mycket mera spontant än Kate. Det känns lite fegt att träna in nosduttar med ännu en hund istället för att satsa på running från början. Jag försvarar mig med att det blir spännande att se om jag kan utveckla nosduttarna till att bli mer tidseffektiva. Jag har lite tankar i den vägen… Till och med i lördags så har vi:

 • nosdutta på snusdosa inne på bräda
 • nosduttat på luftkudde från balansboll
 • nosduttat på snusdosa från fotölj
 • nosduttat på snusdosa ute på lilla brädan
 • nosduttat på snusdosa ute på muren

Lördag 21/4 Premiär på riktig nerfart. Snusdosan är utbytt mot ett pringleslock nerskruvat i marken. Jo startade alldeles vid kanten. Vi tränade dutt med med belöning ur handen och släppord till godisskål och leksak.

Söndag 22/4 Jag försöker öka svårigheten lite, lite hela tiden. Lite högre upp. Vi behöver inte komma långt upp förrän Jo testar att kasta sig ut i det blå 😉 Att slänga sig ut i etern och sedan återvända till target är inte värt belöning tycker jag. Jo måste ändå testa några gånger innan hon kommer på att man måste göra på det svåra sättet för att få betalt. Vi kommer till lite drygt halva nerfarten den sista repetitionen.

Onsdag 25/4 Vi började något längre ner än vi slutade förra gången. Utmaningen ökade då jag lade ut leksaken efter för att skapa lite drag och störning. Så här såg det ut på dagens sista övning

Hon är väldigt störd av grejen och har inte alls samma tryck i dutten som när det är tomt framför henne. Otillräcklig grundträning, förstås. Jag är ändå väldigt nöjd med henne. Nu ska vi ”bara” bygga fart och säkerhet också. Kul att ha lite att jobba på!

Annonser

4 kommentarer på “Jo tränar slalom och kontaktfält

 1. Catharina skriver:

  Jag blir både imponerad och trött när jag märker hur fantastiskt genomtänkt dina träningspass är. Roligt att se!

 2. Karin Graaf skriver:

  Vad skoj att få ta del av dina välplanerade träningspass. Hon är verkligen duktig din lilla prinsessa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s